Обвиниха лекари в измами с бюджета на Здравната каса

В съучастие са съставяли фалшиви документи за прегледи

10.07.2024 | 11:57 Редактор: Беатрис Младжова
Обвиниха лекари в измами с бюджета на Здравната каса

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняеми Н.П. на 55 години и В.С. на 54 години (и двамата практикуващи лекари) за извършена документна измама – за това, че в съучастие – първият като извършител, а вторият като помагач, съзнателно са дали възможност на един от тях – Н.П., да получи от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чуждо имущество – сумата от 12 900 лв. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия.

В процеса на разследване на случая В.С. съзнателно е мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали медицински център, управляван от Н.П.

Установено е, че за 6-месечен срок - за периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г.,  над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

Предстои наблюдаващият прокурор да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени дали за двамата обвиняеми да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража". Действията по разследването продължават.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR