Полицаи пазят в болница 17-годишния шофьор, обвинен за смъртта на братя в катастрофа

Три жертви на войната по пътищата за ден

08.07.2024 | 19:16 Редактор:

Войната на пътищата взе три жертви за ден. Тежка катастрофа край великотърновското село Кесарево завърши с двама загинали, а шофьор загина на място след челен удар с тир в тунел "Правешки ханове". Във Велико Търново таксиметрови шофьори организираха спонтанен протест.

В таксиметрова кола пътували 66-годишният шофьор и брат му, които отивали за риба, когато върху тях връхлетял мощен автомобил. Водачът му е 17-годишен и без книжка. Двамата братя загинали на място, а младежът е откаран във великотърновската болница със счупени крайници.

Зверската катастрофа край Кесарево, на пътя София - Варна, е станала около 3:30 часа сутринта. 

Десетки колеги на загиналия таксиметров шофьор блокираха по обяд центъра на Велико Търново. Те поискаха мерки за безопасност на пътя и спазване на законите.

"Искаме по-голям контрол да има по малките населени места. Това село е с 200 човека, някой друг го е знаел, че кара без книжка на 17 години. Да се вземе някаква превенция по малките населени места. Излизаме сутрин, не знаем дали ще се приберем. Просто искаме да разберем някаква информация от органите на МВР, какво се случва от тук нататък. Какво ще се случва с превенцията за малките населени места? Взети ли са му всички проби надлежно по реда", коментира таксиметровият шофьор Румен Дичев. 

Пробата за алкохол на шофьора е отрицателна, по случая е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост. Непълнолетният шофьор  е привлечен като обвиняем, задържан е за 48 часа, намира се под охрана в лечебното заведение.

А при друга катастрофа на пътя София – Варна в района на тунела "Правешки ханове" на магистрала "Хемус" при челен удар между ТИР и кола на място загина шофьорът на лекия автомобил. В района се образува километрична опашка, а тунелът беше затворен, тъй като в другата тръба се извършва ремонт. Трафикът се отклоняваше по обходен маршрут през пътя Правец – Осиковска - Лакавица.

А през летния сезон трафикът по републиканските пътища е натоварен, за това и от МВР засилват контрола и апелират към водачите да карат с повишено внимание.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов.