Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

Били продавани на гръцки семейства за по 120 хил. лв.

05.07.2024 | 18:35 Редактор: Толя Стоянова

Съдът пусна под "домашен арест" 44-годишната Гюлгес Салим от Камено, обвинена в търговия за бебета в Гърция. Салим е арестувана за трафик на 17 бебета. Тя е била издирвана от гръцките власти с Европейска заповед за арест за трафик на хора.

Вербувала е бременни жени, които са раждали в град Катерини. Бебетата били продавани на гръцки семейства за по 120 хил. лв. Престъпленията са извършвани в периода от октомври 2013 г. до 2015 г. 

В съда Гюлгес поиска да бъде екстрадирана в Гърция и там да се гледа делото. От прокуратурата съобщиха, че гръцката страна е поела гаранция, че ако тя бъде призната за виновна, ще изтърпи наказанието си в България. За подобно престъпление законът предвижда от 5 до 10 години лишаване от свобода.

"Няма такива работи - в Гърция продала деца. Как ще е, коя година, какво? Ние 7-8 години сме в Германия", каза съпругът ѝ Атанас.

"Не е знаела, че е била издирвана. Влязла е легално в България, изкарала си е лична карта, никой не я е спрял или задържал. Била е задържана в дома си", коментира адв. Калин Янев.

"В Окръжна прокуратура - Бургас има и втора Европейска заповед за арест за свързан случай. Като в този случай е задържана 47-годишна жена, която е продала собственото си дете през 2014 г.", отбеляза прокурор Атанас Колев.

Снимка: Pexels