8-годишни деца поругаха десетки гробове в Нова Загора, крадат чанти от опечалените

Малолетните са настанени временно в кризисен център

01.07.2024 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Шокиращ вандализъм - 8-годишни деца са изпочупили и поругали 75 надгробни плочи в Нова Загора. Задържани са от полицията веднага. Установено е, че родителите не се грижат за повечето от тях, временно са настанени в кризисен център. С тях започват да работят социалните служби. Гробищният парк има двуметрова ограда, но според разкази на очевидци, малолетните редовно я прескачали. Общината обмисля да засили охраната , дори да постави бодлива тел върху оградата.

"Аз твърдо ще настоявам, ако наистина след доклада и оценката, която ще правят социалните служби, ако тази семейна среда, а тя явно е такава, не отговаря за възпитанието и грижата, която трябва да имаме към 10-годишни деца, децата да бъдат изведени и да бъдат настанени във временни центрове, в защитени жилища. Там където ще има оказван контрол и ще се работи по възпитанието и развитието на тези деца", каза кметът на Нова Загора Галя Захариева.

"Идват да просят. Най-вече идват в съботните дни, когато има много по-голяма посещаемост от близките. И на паркинга и тук вътре крадат чанти на близките на починалите. Просто без всякаква култура са, без всякакво възпитание. Много е грозно това", сподели жена от Нова Загора.