Рашков: Този фалшив героизъм за Брендо трябваше много по-рано да бъде проявен

Евелин Банев остава за постоянно в ареста

28.06.2024 | 18:41 Редактор: Деси Николова

Евелин Банев - Брендо ще остане за постоянно в ареста. Това реши съдът днес, след като разгледа документацията по европейската му заповед за арест. Депутатите подложиха вътрешния министър Калин Стоянов на разпит  как и кога Евелин Банев-Брендо, издирван с червена бюлетина, е влязъл в България без никой да забележи. 

В МВР има информация, според която Брендо е влязъл в България в периода от края на март до началото на юни 2022 г.", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Според Стоянов Брендо е имал и помагачи.

"Това е свързано и с обстоятелствата които са покрай самолета, който всички разбрахме тогава по времето на действащия вътрешен министър Бойко Рашков, въпросният самолет беше преминал през няколко европейски държави, кацнал временно и за малко на едно летище до Видин, презаредил и отново продължил и кацнал в района на Търговище", допълни вътрешният министър.

А след разкритията на му, страстите сред депутатите се разпалиха. 

“Имаме един министър Рашков, лети едно самолетче, минава три държави, във всички други държави това самолетче го хващат радарните системи, следят го, контролират го, дори с изтребители. В България обаче то успява да намери височината, с която да влезе под радарите", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев.

"Този фалшив героизъм трябваше много по-рано да бъде проявен, тези хора сега да бъдат установени, а не да ми се представят сега като някакви "Шерлок Хоумовци", които са открили кой знае какво. Не чухме изобщо бил ли е Брендо в самолета, който е кацнал юни месец 2022 година или не е бил", каза Бойко Рашков.

Вътрешният министър определи Евелин като обран и резервиран и обеща - МВР съвсем скоро ще разбере как и кой ден Евелин Банев - Брендо е стъпил на българска земя.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС