Българската прокуратура повдига задочно обвинение срещу Ружа Игнатова

САЩ обявяват нова награда в размер на 5 млн. долара

26.06.2024 | 15:55 Редактор:

Българската прокуратура ще повдигне задочно обвинение срещу Ружа Игнатова. Това стана ясно на съвместен брифинг на главния прокурор Борислав Сарафов и посланика на САЩ в България Кенет Мертен. Българските власти ще предприемат и действия за конфискация на незаконно придобито имущество от криптокралицата. САЩ обявяват нова награда в размер на 5 млн. долара за информация, която може да доведе до ареста на Игнатова.

"Българската прокуратура и службите за сигурност работят съвместно с американските си колеги. Провеждаме и нашето разследване в България. Това, което предстои у нас, е да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова. Освен наказателната санкция спрямо нея, ще ни позволи да предприемем и необходимите действия по стартиране на процедура за конфискация на незаконно придобито от нея имущество със средства, получени по престъпен начин от ръководената от нея финансова пирамида "OneCoin", заяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

"Г-жа Игнатова се издирва в САЩ и Германия за нейното участие в една от най-мащабните световни схеми за измама в историята. Схема, чрез която от жертвите са били отнети чрез измама над 4 млрд. щатски долара", добави посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен.

Вижте повече в репортажа.