Прокуратурата праща на съд Ал-Макуаси за пропаганда за джихад

През 2023 г. той разпространи видео с призив на арабски към разрушения и убийства спрямо лица с американски и еврейски произход

26.06.2024 | 10:41 Редактор:
Прокуратурата праща на съд Ал-Макуаси за пропаганда за джихад
Прокуратурата праща на съд Ал-Макуаси за пропаганда за джихад

Софийската градска прокуратура внесе в Софийскиs градски съд обвинителен акт по дело, образувано на 25.10.2023 г. за пропаганда за война.

На съд е предаден Бахжат Ал-Макуаси за това, че на 25.10.2023 г. в гр. София извършил пропаганда за война в нарушение на чл. 20, т. 1 от Международния пакт за граждански и политически права на ООН. Той е създал и разпространил видеозапис, на който заснел себе си с поставена на главата традиционна арабска кърпа и отправил към всички мюсюлмани по света призив на арабски език към разрушения и убийства спрямо лица с американски и еврейски произход и заявил, че той ще предприеме необходимите действия на територията на България - престъпление "пропаганда за война", за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 8 години.

Обвиняемият е предаден на съд и за още две престъпления - закана за убийство, телесна повреда, с цел да създаде смут и страх в населението, като това заканване би могло да предизвика основателно опасение за осъществяването му.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Предстои провеждане на разпоредително заседание по делото. 

Снимка: pixabay