Издирват мигрантите от автобуса, с който Омар прегази двамата полицаи в Бургас

Окръжният съд даде ход на делото, предстои разпит на 111 свидетели

25.06.2024 | 13:58 Редактор: Вяра Димова

Две години след смъртта на полицаите, пометени от автобус с мигранти в Бургас, Окръжният съд даде ход на делото. Подсъдимият сириец, шофирал превозното средство твърди, че е действал непредумишлено, а близо 50 бежанци, пътували в него тепърва ще бъдат издирвани да дадат показания в съдебната зала.

"Клиентът ми твърди, че е бил непълнолетен по време на извършването на деянието, което не е умишлено. Омар е направил спасителна маневра, завиване на дясно, затова ще пледирам, че е действал по непредпазливост", заяви адвокат Калин Янев.

Според майката на убития полицай Йордан Илиев, Омар ги е прегазил умишлено.

"Абсолютно не съм съгласна с него. Видимо е, че той умишлено ги цели и убива. Не пожелавам същото на защитата да се наложи да преживее", каза през сълзи Анета Илиева.

"Ще настояваме ДАНС и полицията да положат усилия да издирят всички нелегални мигранти, превозвани в автобуса-убиец, с който бяха прегазени двамата полицаи в Бургас, защото са важни за делото. Обвинението е за умишлено причинена смърт на двама полицейски служители, като случаят от наша страна е квалифициран като особено тежък. С превишена скорост, без задействане на спирачна система, при два варианта за избягване на ПТП, той предизвиква настъпилото ПТП", заяви прокурор Димитър Узунов.

Днес бяха разпитани като свидетели собствениците на автокъщата, откъдето е закупен автобусът. Купувачът обяснил, че го взима за рязане на части.

"Видях по телевизора. Веднага се обадихме в полицията да кажем, че автобусът е от нас, защото те се чудеха откъде е. Ако се бях усъмнил, че може да има нещо нередно, как ще го дам", каза собственик на автокъщата Иван Попов.

По делото ще бъдат призовани общо 111 свидетели.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС