Приятели на простреляното от полицай момче: Това са мафиоти, бяха в цивилна кола

Състоянието на момчето е стабилно

07.06.2024 | 19:00 Редактор: Беатрис Младжова

Срещу полицая, прострелял 19-годишния младеж при инцидент с автомобил в Плевен, ще бъде повдигнато обвинение. Това заявиха от прокуратурата в града. Състоянието на пострадалия е стабилно, той е в реанимация. Вътрешният министър Калин Стоянов определи реакцията на полицейските служители като неадекватна, некомпетентна и непрофесионална.

Потърпевшите при инцидента с автомобил в Плевен младежи твърдят, че са били преследвани от цивилен автомобил без отличителни знаци и заради това не са се подчинили на полицаите, пътували в него.

"Не сме имали никаква представа, че това са служители на реда, това за нас бяха мутри, мафиоти. Те бяха в цивилна кола, без никакъв знак, че са полицаи", каза Божидар Георгиев.

Възниква напрежение, младежите уплашени напускат мястото, но на кръстовището ги застига изстрел. Пострадалият младеж е откаран в университетската болница, където му е направена операция. Министър Калин Стоянов е категоричен, че виновните ще понесат отговорност, включително и наказателна. 

"Становището на наблюдаващия прокурор и екипа е, че ще бъде извършено привличане в качеството на обвиняем на полицейския служител. Това действие ще се развие в рамките на днешния ден", коментира административният ръководител на Окръжната прокуратура Владимир Николов.

Младежите и полицаите, участвали в инцидента, са разпитани, пробите за алкохол и наркотици на всички са отрицателни. Полицейският служител, произвел изстрела, е предал доброволно оръжието си и съдейства на разследването. Предстои назначаване на експертизи, в това число и балистична.

Вижте повече в репортажа.