fallback

Почернени майки: Обидно е катастрофите със загиналите ни деца да се наричат инциденти

Конфискуването на автомобили и залавянето на шофьори с висока скорост трябва да се прилага изцяло в България, категорична е Наниела Върбанова

05.06.2024 | 18:45 Автор: Елеонора Танева

Всяко трето престъпление у нас е на пътя, нарастват случаите на шофиране в пияно състояние, след употреба на алкохол или на наркотици. Това са част от заключенията в изследването "Тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт".

Увеличават се само пътнотранспортните престъпления, свързани с употреба на алкохол или наркотици, причините и условията за тях трябва да се разглеждат комплексно и да се работи най-вече по превенцията им, посочват в изследването. А според автоинструктори безопасността по пътищата е една от най-важните. 

"Няма страх от закона, слаба квалификация. Глобите трябва да се повишат, да се засили контролът в учебните центрове. Трябва да се говори за съвест. Това което наблюдавам - няма колегиалност, няма толерантност, всеки си кара както си знае", коментира автоинструкторът Димитър Мишев.

Според Наниела Върбанова от Сдружение "Ангели на пътя", конфискуването на автомобили и залавянето на шофьори с висока скорост трябва да се прилага изцяло в България.

"В момента всичко е под общ знаменател - независимо дали става въпрос за здравословен проблем или катастрофи по стечение на обстоятелствата, под същия знаменател са и пътните убийства. Ние държим на разграничението. Има разлика в тези случаи и когато хора биват убивани и инвалидизирани от пияни и дрогирани шофьори. Наистина е възмутително майки на убити деца да чуват, че те са били убити при инциденти, това са предизвестени убийства. Трябват спешни радикални промени в Наказателния кодекс по отношения на пътния травматизъм. Къде са правата на убитите и правата на семейства им?", попита Нинела Върбанова.

Резултатите от изследването ще бъдат представени и обсъдени публично.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Криминално
fallback