Вандали рязаха спирачки и мятаха камъни по влак в Лом, грози ги затвор до 5 г.

На гарата няма видеонаблюдение

03.06.2024 | 13:39 Редактор: Толя Стоянова

Неизвестен сряза спирачната система на влак в Лом. Композицията от пътнически вагони е трябвало да потегли вчера рано сутринта. Сигналът е подаден от служител на железниците. Полицията продължава огледа на увредения локомотив и днес.

Рано сутринта в събота локомотивът на гарата в Лом е трябвало да потегли с два пътнически вагона по направлението Брусарци - Лом. Локомотивният машинист влязъл в кабината, за да го включи под напрежение. В този момент обаче полетял голям камък и счупил предното дясно стъкло на машината. Служителят не е пострадал.

"Оглежда локомотива и подава сигнал, че не може да обслужи влака със счупено стъкло и установява, че и спирачната система, маркучите са срязани", каза ръководителят на район - Мездра към локомотивно депо - София инж. Еленко Кирков.

Машината е придвижена за ремонт до депото в Мездра, но потеглянето на локомотив без спирачки ще завърши катастрофално, категоричен е инж. Кирков.

"Първата ситуация, която може да стане - локомотивът ще се включи и ще тръгне, при прикачване към вагоните ще се удари и ще се нанесат големи поражения. Това, което беше на Централна гара, ще бъде като детска играчка, защото те се придвижват на дълги разстояния, намалят скоростта вече към вагоните, защото трябва да се движат, това е 87 тона машина. Вагоните стават неуправляеми и в следващата гара може да нарушим сигнализацията е да влезем на червено", обясни инж. Кирков.

Проверката, която извършват локомотивните бригади преди потеглянето на влаковете, е спомогнала за предотвратяването на сериозен инцидент. Инж. Кирков споделя, че хвърлянето с камъни и вандалските прояви са ежедневие, но за подобен случай с прекъсване на спирачната система не си спомня.

На гарата в Лом няма видеонаблюдение, а във вагоните е в процес на разработване.

По случая е образувано досъдебно производство, а ако извършителят бъде установен - го очаква затвор до 5 г.

Вижте повече в репортажа.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 4 седмици
Тея не знам какви ги дрънкат ... "локомотивът ще се включи и ще тръгне"; "Вагоните стават неуправляеми" ............. Не трябва ли да го осъдят за лъжливо подвеждане на хората .... Влаковите спирачки са на "обратен" на автомобилите (камионите) принцип; - налягането освобождава спирачките ..... тоест тея вагони просто не могат да тръгнат ... А може и да крият някакъв проблем, за който те са виновни ... Сигнализирай за неуместен коментар