Митничари хванаха цигари в кашони с бисквити, боза и безалкохолни

Спрени са четири опита за незаконен пренос

29.05.2024 | 13:10 Редактор: Вяра Димова
Митничари хванаха цигари в кашони с бисквити, боза и безалкохолни

При митнически проверки на моторни-превозни средства в района на ГКПП "Видин" и ГКПП "Русе" на 25 и 26 май са установени четири опита за незаконен пренос на 293 860 къса цигари с български акцизен бандерол. Най-голямото количество цигари – 245 000 къса (12 260 кутии), митническите инспектори откриват в кашони с популярен вид бисквити, превозвани от товарен автомобил с направление от България за Белгия и Холандия.

На 26 май в района на "Дунав мост 2" Видин - Калафат митническите служители спират за проверка превозното средство, пътуващо с групажна стока. Автомобилът е съпроводен до митническия терминал за сканиране с мобилна рентгенова система.

При анализа на изображението митническите инспектори установяват нетипични плътности. След разтоварване на две палета с бисквити, откриват недекларираните акцизни стоки – цигари с български акцизен бандерол. Водачът на автомобила заявява, че цигарите не са негови, а са натоварени в склад на спедиция.

В хода на проверката митническите служители установяват, че бисквитите са с изтекъл срок на годност и в недобър търговски вид, поради което може да се предположи, че са превозвани не като реална доставка, а само за камуфлаж на цигарите. Тютюневите изделия са задържани. Предстои установяване на изпращача на пратката с цел съставяне на акт.

Отново в района на "Дунав мост 2", на 25 май, митническите служители откриват 28 760 къса (1 438 кутии) цигари с български акцизен бандерол, укрити в палетата с боза и безалкохолни напитки на товарен автомобил.

Тютюневите изделия са разкрити след сканиране с мобилна рентгенова система на товарната композиция, пътуваща от България за Германия. Водачът заявява, че сам е закупил цигарите от магазин и ги е поставил в автомобила. Недекларираните стоки са задържани и за случая е съставен акт.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимки: Агенция "Митници"