fallback

ВКС определи наказания за инсцениран грабеж на инкасо автомобил през 2017 г.

Явор Георгиев, Илиян Илиев и Екатерина Кабакчиева имат окончателни присъди

20.05.2024 | 17:15 Автор: Вяра Димова

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението на Софийския апелативен съд (САС) като намалява наложеното по отношение на Екатерина Кабакчиева наказание "лишаване от свобода" на 3 години, като отлага изтърпяването с изпитателен срок от 5 години; намалява наложеното по отношение на Илиян Илиев наказание "лишаване от свобода" на 4 години. Оставя в сила решението в останалата му част. Решението е окончателно.

Делото е образувано по жалби на Явор Георгиев, Екатерина Кабакчиева и Илиян Илиев.

С присъда на Софийския градски съд Явор Георгиев е признат за виновен за държане на оръжия и боеприпаси без разрешение и му е наложено наказание "лишаване от свобода" за 2 г., отложено за 4 години. Георгиев, Кабакчиева и Илиев са признати за виновни в това, че на 27.01.2017 г. в София Георгиев като извършител и длъжностно лице (охранител инкасо), а Кабакчиева и Илиев като помагачи в особено тежък случай присвоили сума в особено големи размери – 360 000 лева.

На Георгиев са наложени наказанията "лишаване от свобода" за 13 г. и "конфискация" на ½ от имуществото, лишен е и от упражняване на права. Определено му е общо наказание "лишаване от свобода" за 13 г. и конфискация на ½ от имуществото, присъединени са наказанията за лишаване от права. На всеки от помагачите е наложено наказанието "лишаване от свобода" за 10 г., като на Кабакчиева е наложено и наказанието "конфискация" на ½ от имуществото.

Лишени са от упражняване на права. С решението на САС присъдата е изменена. Прието е, че не е налице особено тежък случай и деянието е преквалифицирано. Наказанията на Георгиев са намалени на по 7 г. "лишаване от свобода" и "лишаване от права". Наказанията на Кабакчиева са намалени на по 4 г. "лишаване от свобода" и "лишаване от права", а наказанието "конфискация" е отменено. Наказанията на Илиев са намалени на по 5 г. "лишаване от свобода" и "лишаване от права".

Върховните съдии констатират, че не е налице твърдяното противоречие в мотивите на въззивното решение относно естеството на извършената от Кабакчиева съучастническа дейност. Според обвинителния акт съучастието ѝ е осъществено под формата на помагачество и е извършено посредством транспортирането на Илиев до и от мястото, на което е реализиран инсценираният грабеж, с личния ѝ автомобил, както и в последващо съдействие за укриване на присвоените средства, които е оставила в дома на свидетелката Ивона Д.

Според ВКС касаторите неоснователно изразяват недоволство от апелативния съд, който е основал осъдителните си изводи върху приобщените от досъдебното производство показания на Ивона Д.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Криминално
fallback