Тъщата на убития Пейо: Роднините ми не издържат финансово, от дете съм епилептик

Защитата ѝ поиска по-лека мярка, но съдът я остави в ареста

13.05.2024 | 16:10 Редактор: Искра Ангелова
Тъщата на убития Пейо: Роднините ми не издържат финансово, от дете съм епилептик

Софийският градски съд остави в ареста Красимира Трифонова, обвинена за жестокото убийство на Пейо Пеев. А на 30 април съдът пусна дъщеря ѝ - Габриела Славова, под домашен арест.

С белезници и пранги доведоха и днес в съдебната зала тъщата на убития Пейо. За пореден път дегизирана в зимно яке с качулка и маска за лице, тя беше съпроводена от служители на съдебна охрана, след което беше накарана да свали маската.

Към момента на задържането си същата е била дипломатически служител във Министерство на външните работи, потвърди пред съда Трифонова.

"Не съм способна да извърша това деяние и не съм го извършила. Не съм влизала в автомобила, не съм убивала никого. Не съм сторила нищо, от това, което се пропагандира от медиите. Нямам представа какво съм подписвала под диктовка, чувах само писъците на дъщеря ми. В живота си не съм извършвала никакво престъпление, дядо ми е бил съдия и съм възпитана да спазвам закона. Професионалната ми биография е доказателство, че няма да се укрия. Трябва да работя, роднините ми не издържат финансово. Четири месеца съм в ареста и с мен не се провеждат никакви процесуални действия. От дете съм епилептичка, имам и астма, не съм имитирала заболявания, многократно са викали и Спешна помощ. По преценка на лекарския екип бях назначена за наблюдение в болницата, заради животозастрашаваща хипертония. Нуждая се от специализирано лечение. Ще съдействам и на полицията, и на прокуратурата и моля за по-лека мярка. Моля да снизхождение, разбиране, човечност и по-лека мярка за неотклонение", каза обвиняемата в съда. 

Адв. Димитър Вълков е входирал молба от нейно име към съда за по-лека мярка за неотклонение за клиентката му, като причина за това е влошеното здравословно състояние и прекален микроинсулт.

От прокуратурата се противопоставиха на назначаването на медицинска експертиза с мотива, че вече са ѝ правени изследвания. Искането за промяна на мярката с по-лека като домашен арест определиха като "неадекватно" и към момента на убийството и майка и дъщеря са били точно в дома си.

От държавното обвинение съобщиха, че дъщерята Габриела Славова-Пеева се е явила на съдебно-психиатрична експертиза, което адв. Вълков обори с факта, че това няма общо с гледането на мярката на майката Красимира и потвърди, че поддържа искането си за назначаване на съдебно медицинска експертиза за Трифонова.

Съдът определи, че това не е наложително, защото съвсем наскоро Красимира е преглеждана два пъти, настанявана е в болницата към Централния софийски затвор и там отново е била подложена на преглед и справката показва, че не се налага хоспитализация, пояснява "Фокус".

Съдът не уважи искането на защитата за съдебно медицинска експертиза.

От прокуратурата бяха категорични, че няма основание за по-лека мярка за неотклонение и отново припомниха как точно е убит Пейо Пеев и самото душене на жертвата. Намерен е кабел в жабката на опожарената кола в природен парк Витоша, като по него е намерено и ДНК, което сочи, че Красимира е една от жените, сторили това.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС