До 10 г. затвор грозят собственика на револвера след стрелбата по дете в Арбанаси

15-16 са присъстващите на празненството, на което големият син на Божанков произведе изстрел

13.05.2024 | 13:56 Редактор: Вяра Димова

Задържан е собственикът на пистолета, с който детето на бившия депутат Явор Божанков простреля друго дете на рожден ден в Арбанаси. Предстои да му бъде повдигнато обвинение за неправилно съхранение и причинена телесна повреда по непредпазливост. Възстановяването на простреляното 12-годишно дете след вчерашната операция ще продължи в столична клиника.

Разследващите работят по всички версии.

"Това е било частно събиране във връзка с рожден ден. Пистолетът е бил оставен на пейка на двора, където се е провеждало събитието. Имало е доста деца, които са си играли и във връзка с тази игра е произведен изстрел. Но това е основната версия, ние изследваме всички останали. Присъстващите лица на инцидента са около 15-16, до момента са разпитани около 10 лица", разясни административният ръководител на Районната прокуратура във Велико Търново Тихомир Шабов.

Сигналът за стрелбата е бил получен в 14 ч. в неделя, съобщиха още от прокуратурата. Стана ясно, че детето е простреляно по време на рожден ден в частна къща в Арбанаси от големия син на депутата Явор Божанков, който съобщи за инцидента час по-късно в социалната мрежа.

Оръжието, с което е извършена стрелбата е револвер, марка "Смит енд Уесън", законно притежаван от собственика на къщата. По неофициална информация мъжът развива бизнес с хлебопроизводство и хазарт.

"Обвинението предстои да бъде повдигнато, като кога - ще реши наблюдаващият прокурор. Той ще бъде привлечен към наказателна отговорност, законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години. Родителите не носят наказателна отговорност", уточни още Шабов.

От Областната болница заявиха, че вчера на детето е направена спешна операция, която е преминала успешно. Настанено е в ортопедично отделение и е транспортирано към столична Университетска клиника, където ще продължи лечението му.

Прокуратурата ще сигнализира по случая Агенция за закрила на детето и дирекция "Социално подпомагане".

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа