Дрогиран, без книжка, убил един, ранил двама и помагал на бежанци получи 9 г. затвор

На подсъдимия е наложена и глоба в размер на 15 000 лева

06.03.2024 | 13:44 Редактор: Деси Николова
Дрогиран, без книжка, убил един, ранил двама и помагал на бежанци получи 9 г. затвор

Софийският градски съд призна за виновен подсъдимия Н. Л. за причиняване на смъртта на едно лице и средни телесни повреди на две лица по непредпазливост при управление на моторно превозно средство.

Деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и Н.Л е управлявал превозното средство без да има необходимата правоспособност. Освен това противозаконно е попречил на органите на  полицейските служители, да изпълнят задълженията си, като не се подчинил на подадените сигнали да спре за проверка управлявания от него автомобил.

С цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, Н.Л. противозаконно е подпомагал чужденци да преминат и пребивават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство, по отношение на 12 чуждестранни граждани, един от които не е навършил 16-годишна възраст.

Подсъдимият е признал изцяло фактите, изложен в обвинителния акт. Съдът е преценил, че така направеното признание се подкрепя от събраните в хода на досъдебното производство доказателства.

СГС наложи на подсъдимия едно общо наказание за трите престъпления - 14 години лишаване от свобода, което след редуцирането му по реда е определено на 9 години и 4 месеца лишаване от свобода. На подсъдимия е наложено и наказание глоба в размер на 15 000 лева.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор в СГП на 22.11.2022 г. Разследването е проведено от Национална следствена служба под ръководството и надзора на СГП.

Снимка: Pexels