Класната и медицинската сестра си затворили очите за насилваното дете във Врачанско

Момиченцето е настанено при роднини

13.12.2023 | 19:42 Редактор: Елеонора Танева

Нови разкрития по случая с упражненото домашно насилие над 7-годишно дете, което е било принуждавано да живее в оранжерия във врачанското село Крушовица.

Външна лека постройка - тип парник, в която се съхраняват автомобилни гуми, това бил домът на 7-годишно момиче от врачанското село Крушовица. Детето било затворено да живее в помещението без отопление от 31-годишен мъж, с когото майката живеела на семейни начала. Храна е получавало само веднъж на ден, през малък отвор.

"Детето е заварено в пристройка, която е в окаяно състояние, спяло е на гуми, покрити с дъска, посjлана с одеяло. По данни на детето не се е хранело редовно, нямало е никакви негови вещи в помещението", сподели директорът на Районната дирекция "Социално подпомагане" Враца - Мария Търнавска.

Сигнал до социалните институции е подал жител на селото. Не е ясно колко време е прекарало детето в тази оранжерия.

"Защото няма хора, които да са потвърдили тази информация, даже повечето от хората не са искали да споделят", уточни Търнавска.

Пред разследващите детето твърдяло, че било многократно бито и наказвано от пастрока си.

"В училището на детето медицинската сестра го е питала защо го боли главата и то е казало, че е бито по главата от неговия пастрок и класният ръководител е казал, че е имала такива данни, такава индикация за насилие, но това до нас не е стигало. Дори личният лекар е потвърдил, че при прегледите  никога не е имало следи от насилие", каза още директорът на "Социално подпомагане", Враца.

Мъжът е в следствения арест, а случаят се разследва от Районната прокуратура във Враца. 

"Същият е с повдигнато обвинение, привлечен е в качеството на обвиняем, с постановление на прокуратурата е задържан за 72 часа. А от вчера му е наложена и мярка задържане под стража. Доколкото ни е известно нямаме данни извършителят да има криминални регистрации и прояви", заяви наблюдаващият прокурор Веселин Тодоров.

Детето вече е настанено в дома на роднини. А за подобно престъпление законът предвижда лишаване то свобода от 3 до 10 години.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.