fallback

Съдът остави за постоянно в ареста кандидат-кмета на Дупница Методи Захаринов

Той е осъден за фалшифициране на евро банкноти в Гърция

12.10.2023 | 15:16 Автор: Вяра Димова

Окръжният съд в Кюстендил реши да остави за постоянно в ареста 47-годишния кандидат-кмет на Дупница Методи Захаринов, който беше с Eвропейска заповед за издирване. В съдебната зала прокуратурата настоя за най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", тъй като той може да се укрие отново.

Пред съда Захаринов съобщи, че единственото му желание е да има по-лека мярка - парична гаранция или домашен арест, защото има възрастни родители и малки деца. Заяви още, че доброволно желае да бъде екстрадиран и да излежи присъдата си в Гърция. Съдът не се съобрази с исканията му.  

Захаринов отказа коментар за медиите с мотив, че иска да запази доброто си име.

47-годишният кандидат-кмет на Дупница е задържан след решение на Централната избирателна комисия и въведен в Шенгенската информационна система по сигнал от Гърция за международното му издирване. Кандидатът за градоначалник е участвал във фалшифициране на евро банкноти в южната ни съседка. Оказва се, че има и влязла в сила присъда за държане и разпространение на фалшиви евро още от 2014 година.

В дома на Методи Захаринов в дупнишкото село Яхиново баща му разбра от екипа на Bulgaria ON AIR, че синът му е оставен за постоянно в ареста.

"Задържан е, защото е имал в портмонето през 2008 г. пет банкноти евро. Били са фалшиви. Не знам, че осъден от гръцките власти. Не се е укривал и не е търсен", каза Георги.

Съседите на Захаринов го описват като свестен човек и са изненадани от случилото. Николай вижда в ареста му нарочна намеса заради кандидатурата му за кмет на Дупница.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Bulgaria ON AIR

fallback
Още от Криминално
fallback