Четири дни след стрелбата: Все още няма заподозрян за убийството на Алексей Петров

Бизнесменът е подозирал за плана за покушението му, смята бивш шеф в МВР

19.08.2023 | 13:34 Редактор: Юлиан Христов

След убийството на Алексей Петров премиерът Денков заяви, че главният секретар на МВР ще бъде освободен. Експерти коментират, че това показва липсата на усилия в борбата с престъпността от страна на службата.

Четири дни след показното убийство все още липсват официални версии и заподозрени.

Разчистване на сметки и желание за мъст са вероятните версии за показното убийство на бившата барета смята бившият зам.-вътрешен министър Явор Хайтов. По думите му нестабилността в държавата е видна и от решението на кабинета Денков да освободи главния секретар на МВР.

"Този главен секретар беше назначен по време на служебните правителства, които са изцяло по избор на президента и да има указ и от него е важно, защото това показва синхрон и общо желание за работа срещу престъпността. Президентът може и да не се съгласи, но това отслабва неговите позиции", коментира той.

Хайтов е на мнение, че от личните си срещи с Петров той е забелязал изключителен професионализъм и затова смята, че е подозирал плана за покушението си.

Участието на бизнесмена в политиката го прави и незаобиколим фактор за процесите в държавата. Хайтов припомни и призива на Петров да се включи в разследването на атентата срещу Гешев.

"С чий глас говореше той тогава? Най-вероятно от политиците, които направиха правителството, а те мълчат сега", каза още той.

Според банкера Левон Хампарцумян убийството на бизнесмена Алексей Петров е естествено продължение на процесите в държавата.

"Законът на джунглата все още е валиден. Деинституционализацията на България през последните 20-на години води до това спорове да се решават с методите на бандитите и градската партизанска война", коментира той.

Експертите са категорични, че и гражданите усещат силната несигурност в страната, която ни връща към годините на прехода.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС