fallback

СГП проверява смъртта на обвиняем за камиона с трупове в Локорско

Телата на 18-те мигранти са освободени от моргата и ще бъдат транспортирани до международно летище в Истанбул

05.06.2023 | 17:15 Автор: Елеонора Танева

Софийската градска прокуратура е получила официално уведомление от директора на МЦ към ОСИН-София, че собственикът на камиона с мъртви мигранти край Локорско е починал в ареста, където беше с мярка "задържане под стража". Тачо Тачев беше открит мъртъв в килията си на 3 юни, преди това се е оплакал от болки в гърдите.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, за което е предвидено наказание от една до шест години затвор. Делото е започнато в условията на неотложност от следовател към следствения отдел на СГП и ще се провежда под ръководството и надзора на прокурор в СГП.

Междувременно разследването по делото за организирана престъпна група, каналджийство и за причиняване на смъртта на 18 афганистански граждани, продължава под ръководството и надзора на СГП.

В хода на разследването е установена самоличността на осемнадесетте починали афганистански граждани. За целта са били извършени разпознавания от страна на роднините на предоставени снимки на труповете, лицево-идентификационни експертизи и ДНК-експертизи.

Със съдействието на Посолството на Ислямска република Афганистан в гр. София са установени наследниците на починалите лица и същите са  надлежно уведомени за правата си в наказателното производство.

По делото са представени документи, видно от които посланикът на Ислямска република Афганистан в Република България упълномощава представител на Спешната помощ в Турция да движи всички въпроси от освобождаването на тялото на починалите от КСМД – УМБАЛ "Александровска" – София до транспортирането им до международно летище в Истанбул, Република Турция, откъдето с полет на държавната авиолиния "Ариана" да лети до Афганистан.

Към момента СГП е освободила тленните останки на всички 18 починали афганистански граждани и същите са предадени по описания ред.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Криминално
fallback