"Зъл гений" изработил бомбата за Гешев, части от секундата спасили живота му

Метални сачми са там с идеята да пробият бронировката и да убият намиращите се вътре хора, заяви Борислав Сарафов

02.05.2023 | 11:09 Редактор:

Израелски експерт по контратероризъм е участвал в огледа на мястото на взрива по автомобила на главния прокурор. Това заяви директорът на НСлС Борислав Сарафов.

"И израелският експерт е на мнение, че се касае за концентриран и насочен взрив, взривната вълна е била от банкета на пътя към пътното платно. Изключително мощен е бил взривът, с много добра насоченост. Въпрос на части от секундата е било да бъде посрещнат със страничната част на автомобила, може би те са спасили возещите се. Израелския експерт също е на мнение, че тези метални сачми са там с идеята да пробият бронировката и да убият намиращите се вътре хора", заяви Сарафов, който участва в извънредното заседание по случая при служебния премиер Гълъб Донев. 

Директорът на НСлС беше категоричен, че взривът е изключително добре подготвен, заложен като засада на мястото, където автомобилът забавя своя ход.

"Взривното вещество е самоделно изработено, не е фабрично, не е разработено в нашите оръжейни заводи, това говори за максимален професионализъм на автора", подчерта Сарафов.

По думите му е несериозно да се мисли, че бомбата е била заложена за някой друг, а не за главния прокурор. Сарафов определи автора на бомбата като професионалист и "зъл гений".

"Този взрив, осколките, металните сачми, наистина са можели да убият невинни граждани. Ако целта беше друг, обикновен гражданин, той нямаше да е жив. Бронираната кола и случайността са го спасили. Взривът е засегнал предния десен фар. Ако беше във вратите, вероятно тези стоманени сачми щяха да пробият бронировката", уточни още заместникът на главния прокурор.

Той коментира лаконично съмненията за инсценировка: "Нечистота".

Гледайте видеото с изказването на Борислав Сарафов и Иван Демерджиев.

 

Снимка: БГНЕС