Оставиха в ареста Калоян Каймакчийски, обвинен за убийството на Кристина

НПО-та поискаха от държавата да предприеме спешни мерки

13.04.2023 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Съдът остави в ареста обвинения за убийството на 32-годишната Кристина - Калоян Каймакчийски. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.  Престъплението е извършено с огнестрелно оръжие.

В днешно заседание съдът прие нови материали по делото – протоколи от огледи и разпити на свидетели, както и заключения от извършените експертизи. Софийският апелативен съд остави без уважение жалбата на защитата на обвиняемия, като потвърди определението на първоинстанционния съд, с което му е взета мярка за неотклонение "задържане под стража".

По делото са събрани достатъчно доказателства за наличие на обосновано предположение за авторството на престъпното деяние. Налице е реална опасност обвиняемият К.К. да извърши престъпление, смятат магистратите.

На този фон - черна и шокираща статистика. 11 жени са били убити от началото на годината в страната при домашно насилие. 21 неправителствени организации поискаха от държавата да предприеме спешни мерки. Неправителственият сектор е категоричен - необходими спешни законодателни промени.

Психологът и психотерапевт във Фондация "Анимус" Надя Кожухарова коментира един от последните случаи на убийство у нас. По думите ѝ жертвите познават отблизо насилника си и той им вменява отговорност и страх за това какво ще се случи със семейството им. 

Трябва да бъде променена и отговорността, която органите на реда носят, като органите на реда следва да носят административна, гражданска и наказателна отговорност, смятат от НПО.  

Вижте повече в репортажа

Снимка: БГНЕС