Кощунство: Откраднаха плочка със стихове на Христо Фотев в центъра на Бургас

Записът от камерите е предаден на полицията

21.02.2023 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Неизвестен мъж открадна плочка, вградена в улица на Бургас със стих на Христо Фотев. Записът от камерите е предаден на полицията, а извършителят се издирва.

Когато се разхождаш по улиците на Бургас, можеш да четеш поезия. Инициативата стихове на бургаски поети да бъдат интегрирани в градската среда е на община Бургас. Една от тези поетични плочки обаче е открадната в събота сутринта.

Откраднатата плочка е от месинг , а на нея е изписан емблематичният стих на Христо Фотев "Не е измислица морето и щастието съществува".

"Кражба на поезия или кражба на метал - тепърва ще се установи кое от двете. Предпочитаме да е кражба на поезия, макар че и двете неща, направени под тази форма, не са добре", коментира директорът на Дирекция "Връзки с обществеността" в община Бургас - Весела Йорданова.

До откраднатия стих на Христо Фотев са поетичните плочки на Петя Дубарова и Недялко Йорданов, а алеята води към морето, вдъхновение за артистичен Бургас.

"Ще липсва много на бургазлии, защото Христо Фотев е легенда за Бургас", каза жителка на града.

"Не го е направил бургазлия, а е външен човек. Вярвам, че бургазлия не може да извърши такова кощунство", коментира друга местна.

Община Бургас вече е поръчала нова плочка, отново със същия стих на Фотев, която ще бъде поставена до дни и отново ще радва почитателите на поезията.

Вижте повече в Стиляна Георгиева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
borimir
преди 1 година
това е руснак ,закъсали са за метал за танкове.... Сигнализирай за неуместен коментар