fallback

Демерджиев за убитите полицаи в Бургас: 16 служители на МВР са извършили нарушения

Предния ден мигрантите са били задържани, но набързо освободени

03.11.2022 | 11:25 Автор: Елеонора Танева

16 служители на "Гранична полиция" са извършили дисциплинарни нарушения и са виновни за смъртта на двамата полицаи, които бяха прегазени в центъра на Бургас от автобус, превозващ мигранти. Докладът от извършената проверка от Инспектората на МВР е предаден преди дни на прокуратурата в Бургас.

"Има данни за 16 полицейски служители, които са нарушили свои задължения или са извършили действия, които могат да се считат за дисциплинарни нарушения. Докладът на Инспектората е предаден в прокуратурата на 28 октомври. Това са представители на "Гранична полиция", "жандармерия". Най-фрапантни са нарушенията на служители от "Гранична полиция", сред тях е и директор на РДГП", съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

16-те служители на МВР са уволнени или предстои това да се случи, един сам е подал молба за напускане. 

Той поясни, че мигрантите в автобуса са били установени и задържани предния ден от граничари, но са били пуснати. Така са се сдобили с автобуса и се стигна до трагедията с двама убити полицаи.

Проверката на Инспектората на МВР е установила, че във фаталната нощ не е подадена навреме информация автобуса камикадзе.

"Та трябвало да бъде подадена 17 минути преди инцидента, а е дадена 3 минути преди това. Двамата служители са получили информация, без да знаят какъв автобус идва към тях, че не се подчиняват на полицейски разпореждания и се движи с висока скорост", уточни служебният вътрешен министър.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Криминално
fallback