fallback

Прецизираха обвинението срещу Борислав Колев по аферата "Хемус"

Той е обвинен, че е източил 53 милиона лева чрез мрежа от фирми

27.10.2022 | 13:35 Автор: Тодор Петров

Първият обвиняем по делото за корупционни схеми при строителството на магистрала "Хемус" вече е с прецизирано обвинение. 

Тази сутрин в ГДБОП Борислав Колев е бил запознат с нови данни, които са събрани по аферата "Хемус", но адвокатът му отказа да разкрие детайлите. Колев е обвинен, че е източил 53 милиона лева чрез мрежа от фирми. 

Разследващите органи са стигнали до нови данни и факти, които не са били известни и са ги добавили в постановлението. Адвокат Ботев разкри, че няма нови фирми, които да са замесени в схемата. 

По-рано през седмицата стана ясно, че още 8 души са привлечени като обвиняеми. Още в Апелативния съд миналата година стана ясно, че държавното дружество "Автомагистрали" е превело 84 милиона лева по ин хаус процедура на благоевградска фирма за строителството на магистралата. 

От своя страна дружеството наема свързана с него втора фирма от Симитли и превела сумата там – оттам парите са нареждани към други 5 кухи дружества, които Колев контролирал. Собствениците на петте фирми теглили парите през конкретна банка и от конкретни служители и ги предавали на Колев. 

При откриването на последно построения лот на "Хемус" служебният регионален министър изрази надежда държавата да си върне милионите левове, авансово платени отново.

Вчера Министерският съвет предложи промени в Закона за обществените поръчки, така че фирма да не може да превъзлага поръчаното ѝ.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Криминално
fallback