Сириецът, организирал трафика на мигранти с автобус, който уби полицаи, взимал по 3 000 евро

Той е работел официално към голяма пловдивска фирма

20.09.2022 | 18:37 Редактор: Елеонора Танева

Има доказателства, че единият от задържаните при акцията срещу трафиканти в страната, е ръководил групата за трафик на мигранти, замесена в катастрофата между патрулка и автобус в Бургас. При сблъсъка загинаха двама полицаи.

Мъжът е задържан в Пловдив, той е сирийски гражданин на 30 години. Автобусът, който блъсна патрулка и уби двама полицаи в Бургас е бил част от схемата. Официално той е работил като служител в голямо дружество в Пловдив.

"Сирийският гражданин се обажда на няколко лица в Истанбул. Когато се съберат повече, те се свързват със сириеца в Пловдив, а той от своя страна с хора от Харманли, Средец и Хасково, които му осигурявали автомобили и шофьори. Мигрантите са плащали по 3 хиляди евро на човек за услугата", уточни наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура Димитър Пехливанов.

При акцията по разбиване на канала са задържани общо 12 души в Пловдив, Харманли, Хасково и Средец. Повечето от тях са българи. 

"Към този момент каналът е пресечен. Работим по всички версии", уточни главният секретар на МВР Петър Тодоров.

"Лицата от групата са установявали контакт с незаконно преминалите страната мигранти в определени точки от страната, основно от областите Бургас и Ямбол. Взимали са ги от там и са ги транспортирали до други точки от страната, където тези същите лица са били транспортирани от други хора, до други места", каза прокурор Веселин Гангалов.

"Лицата не използват автомобили или бусове, с които да привличат вниманието на полицейските власти. Същите бяха със стари автомобили, на които бяха извадени седалки, вътре бяха лицата", заяви директорът на ОДМВР в Сливен, старши комисар Димитър Величков.

Отделно като част от канала в Средец са открити и 22-ма мигранти. Двама от тях били в дома на един от каналджиите, а останалите - в гориста местност наблизо.

"Като е установено, че бежанците от границата до точката, където са вземани, са са се придвижвали сами в група по няколко дни. Каналджиите получавали информация от Турция, къде да очакват групите с мигранти", конкретизира началникът на БОП Сливен - Слав Добрев.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК