Бойният арсенал в Бургаско не е колекционерска страст - подготвян ли е атентат?

Експертизи ще покажат дали с пистолетите, гранатомета и пушките е стреляно

19.07.2022 | 13:46 Редактор: Елеонора Танева

Все още не е ясно дали откритият боен арсенал в Бургаско е използван. Назначени са експертизи. В хода на операцията са иззети 9 пистолета, автомати "Калашников", пушки и гранатомет, в готовност за ползване.

Криминалисти са открили и две самоделни взривни устройства, подготвени за незабавна употреба.

"От анализа, който сме направили до момента, не става въпрос за колекционерска страст. Работим усилено в посока това кой може да се възползва от този арсенал. Провеждат се активни оперативно-издирвателни действия и ще имаме резултати. На всички оръжия са назначени експертизи, като например дали са били ползвани", каза директор ОД на МВР в Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Изработката на заглушителите и самоделните взривни устройства е на изключително високо ниво, отчетоха от прокуратурата. Назначени са множество експертизи.

"90% от оръжията са със заличени фабрични номера", уточни шефът на полицията.

"На всяко от лицата са повдигнати обвинения за престъпления, извършени в съучастие. Всяко от тези престъпления е тежко и то умишлено", допълни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Разпитани са голям брой свидетели. Няма данни да е подготвяно покушение срещу определена личност, уточниха от полицията. Задържаните са двама мъже на 24 и 48 години. И двамата са без криминални регистрации.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК