fallback

Масови проверки в траурните агенции след шокиращия случай от Клисура

Няма ограда, няма регистър на починалите лица, твърди Стоян Макреев

31.05.2022 | 13:54 Автор: Тодор Петров

Продължава разплитането на шокиращата схема с незаконни погребения. Полицията досега е открила общо 15 тела, които вместо да бъдат кремирани, са заровени край гробищния парк на село Клисура. За постоянно в ареста беше оставен погребалният агент Георги Енев.

Столичната полиция започна масови проверки в траурните агенции в търсене на лицензии, съобщиха от Съюза на погребалните фирми в България. Според зам.-председателят на организацията - Стоян Макреев, фирмите няма как да имат такива лицензи, тъй като те не са държавно регламентирани.

По негови думи целта на полицията е да размие отговорността на общинските власти, които са оставили гробището в Клисура нестопанисвано.

"Не може 2022 г. гробище на територията на Столична голяма община да бъде без ограда и без времеви достъп. Погребенията трябва да се извършват в светлата част на деня. В тъмната част не трябва да има достъп до гробищните паркове. Тленните останки са в района на гробището, готов съм да свидетелствам", заяви Макреев.

Няма ограда, няма регистър на починалите лица. Има единствено събиране на такси, подчерта той.

Криминалисти са на мнение, че в случая с телата в Клисура може да се касае за организирана престъпна група за имотна измама на възрастни и самотни хора.

Прокуратурата е открила и разпитала свидетел, който е посочил къде е ставало заравянето на телата. Той получавал от Георги Енев по 100 лева за изкопаване на гробно място, съобщиха от прокуратурата. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Криминално
fallback