Патологична ревност: Алена е подавала сигнали в МВР, убийството ѝ не е планирано

Спига е оказал съпротива на полицията при задържането му

31.05.2022 | 14:00 Редактор: Жаклина Иванова

Убийството на Алена Щерк не е било планирано, основната версия остава патологична ревност на обвиняемия - бившият приятел на жертвата Виктор Спига. Около тази теза се обединяват психолози и криминолози.

Българските власти са задействали процедурата за задържане на Виктор Спига. Прокуратурата иска той да бъде задържан за 72 часа, но това може да се случи само ако той бъде на територията на страната. В момента Спига се намира в Италия, където е задържан.

Ако той доброволно реши да се върне в България, процедурата ще бъде скъсена. Ако откаже обаче, се очаква тя да продължи между 60 и 90 дни.

По време на задържането на Спига в Италия се появи информация, че мъжът е носил двуостър нож. Полицаите са открили ножа по време на акцията. Спига е оказал съпротива на полицията при задържането му.

"Има намерена ДНК от мъжки пол във вътрешността на автомобила на жертвата. Установено е, че съвпада с ДНК профила, който е открит по лични вещи на обвиняемия, ползвани от него. Продължаваме разследването", уточни говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

"Действията на извършителя са хаотични, импулсивни. Той е бил в шокова ситуация", смята криминалистът Ботьо Ботев.

От СДВР съобщиха, че Алена Шерк е подавала сигнали в полицията за упражнявано срещу нея насилие. На 2 февруари в Трето РУ е получен сигнал по телефона от 47-годишната жена. Тя е обяснила, че е притеснявана от бившия си приятел. Адресът е посетен от полицейски патрул, а мъжът е предупреден.

На 11 февруари на телефон 112 е получено съобщение от Алена за скандал между нея и бившия ѝ приятел. При посещението на адреса от екип на районното управление мъжът не е открит, не са установени данни за физическо насилие. На 11 април в Седмо РУ Алена Щерк заявява, че бившият ѝ приятел не е върнал в определения срок личния ѝ автомобил, който тя доброволно му е дала да ползва. По случая е образувана преписка и материалите са изпратени в прокуратурата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК