fallback

Рашков: Божков би дал показания. Адв. Менков: Защо МВР не го разпита?

Силовият министър заяви, че не вижда грешки в действията на вътрешното министерство

20.03.2022 | 21:44 Автор: Здравко Черкезов

Бившият премиер Бойко Борисов няма да съди нито държавата, нито премиера Кирил Петков, който се оказа свидетел срещу него. Ще обжалва обаче задържането си, съобщи адвокатът му Менко Менков. Вътрешният министър Бойко Рашков от своя страна заяви, че не вижда грешки в действията на МВР.

"Ще обжалваме ареста по съответния административен ред. Няма да съдим нито държавата, нито г-н Кирил Петков. Борисов е държавник от световна класа, не би си позволил за няколко сребърника да съди собствената си държава, която е управлявал 12 години. Нямаме претенции към Петков", каза адв. Менков.

Министър Рашков обаче е категоричен, че не вижда никакви грешки в действията на МВР. И обясни, че още в петък сутринта прокуратурата е била уведомена, че такова производство е започнало.

"До този момент, до четвъртък е извършена проверка, която е законосъобразна. В един момент разследващите са решили, че могат да пристъпят към действия, чрез които да се постави началото на същинско разследване. Ако прокуратурата счита, че тези действия, които са предприети в четвъртък не съответстват на закона – тези органи са за това – за да упражнят контрол върху разследващите органи и ако има закононарушения, да ги обявят по съответния начин", коментира силовият министър.

"Сега, след като това дело не е в ГДНП, а в прокуратурата, за мен съдбата на това разследване е предопределена. Аз нямам никакви илюзии, че по него няма да се работи", сподели министър Рашков.

Вътрешният министър показа съпроводителното писмо, с което делото е изпратено в СГП и че там е и постановлението за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова.

"В самото писмо е посочено, че се изпращат не само тези 4 тома, а и протоколите за претърсване и изземване плюс проектите за постановление за привличане като обвиняеми на 3-те лица. Което значи, че са съставени три постановления за привличане като обвиняеми и те се съдържат в материалите по делото", обясни той.

Още в понеделник МВР отново ще внесе в прокуратурата постановление за повдигане на обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова.

"Ако искат всеки ден да внасят такова постановление... Както се разбра МВР – не са компетентни да водят такова разследване, тъй като законът изисква разследване да се прави от следователи, а такива в МВР няма от 1991 г.", припомни адв. Менков.

Вътрешният министър Бойко Рашков смята, че няма пречка Васил Божков, който обяви, че е изнудван от задържаните в четвъртък, да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка.

"Аз мисля, че Божков няма да откаже да даде показания като свидетел", обяви силовият министър пред Bulgaria ON AIR.

"Tова е много смешно. Какво значи МВР да иска от прокуратурата да разпита Божков – да си го разпита сам. Има процесуални способи, с които да се направи, чрез видеоконферента връзка. Не може разследващите, които събират доказателства, да прехвърлят топката на прокуратурата. Те защо не са го разпитали досега", пита адвокатът на Борисов.

Рашков обвини прокуратурата, че иска провали евентуален бъдещ процес, тъй като в петък вечерта е разкрила информация, която не би трябвало да се разгласява публично.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Криминално
fallback