Огромен скандал с българската наркомафия може да струва $45 млн. на Credit Suisse

Швейцария съди банката заради пране на пари

31.01.2022 | 19:13 Редактор: Елеонора Танева

Скандал с участието на българската наркомафия може да струва 45 милиона долара на швейцарската банка Credit Suisse. Швейцария съди втората по големина банка в страната заради пране на пари от мафията у нас. 

55 милиона франка, част от тях ръчно доставени в куфари, са депозирани в Credit Suisse между 2004-2007 година. Това са пари на българската наркомафия. А разследването е започнало преди 14 години. И ако швейцарската прокуратура не споменава имена, медиите го правят.

"На 31 май 2005 г. двама българи влизат в централата на швейцарската банка Credit Suisse в Цюрих. Евелин Банев и Константин Дишлиев се познават и не са за първи път на това място. Както винаги, Магдалена Т. (името ѝ е променено) ги приема в офиса си на първия етаж на централата на банката", пише "Нойе Цюрхер Цайтунг" на 12.10.2021 г. . 

Швейцарската прокуратура използва само инициали, включително и на още един българин. За него се предполага, че е съдружник и наследник на разстреляния през 2005  г. Константин Дишлиев, отбелязва експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

"Един български треньор, по чийто адрес се коментира от доста време. Той е помогнал за намиране на куриери. Известен треньор е, защото се коментира, че е свързан с различни влиятелни спортни среди в Швейцария. Той всъщност намира един от куриерите, който е заловен в Испания. Скандалното е, че швейцарската банка е допуснала през нея да се перат пари", обясни Безлов.

Случаят с Credit Suisse е вторият в историята на страната, в който прокуратурата разследва банка.

"Този човек открива сметки, а после с неговото име се свързва убийството на Дишлиев през 2005 г., на майка му, с различни европейски разследвания. И банката допуска това. Другото, което прави впечатление, е огромното количество дребни банкноти", отбеляза Безлов.

Швейцарските власти искат 45 милиона долара обезщетение от банката. Тя е заплашена и от 5 милиона франка глоба, ако се докаже обвинението. Но големият проблем е разклатената ѝ репутация. Делото ще започне на 7 февруари. Присъдата се очаква до пет седмици. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Преди 14 години? Лелееее Сигнализирай за неуместен коментар