Автоджамбазите атакуват през нощта, крайната им цел са скъпи и нови автомобили

Съхранението на автомобила в гараж или охраняем паркинг допринася за по-голяма безопасност

14.12.2021 | 10:38 Редактор: Ваня Кузманова
Автоджамбазите атакуват през нощта, крайната им цел са скъпи и нови автомобили

Автоджамбазите атакуват най-вече през нощта, а крайната им цел са скъпите и новите автомобили, като ги отмъкват за около една минута. Това стана ясно от данни на Министерството на вътрешните работи, предоставени по искане на “Монитор”. Специалисти посочват пък, че откраднатите возила в повечето случаи се разфасоват и се разпродават на части, за да се загуби дирята на колата и да не се разкрие престъплението.

Подобен бе и един от последните случаи на набези на автокрадци, при който скъпа кола беше задигната, разфасована и укрита в автоморга в Перник.

Там униформените открили части с механично заличени номера, ключ от същата марка кола, заявена за открадната от Благоевград, както и двигател, скоростна кутия, седалки и арматурно табло от друг скъп лек автомобил, отнет от София в края на месец ноември 2021 г.

“Професията” на автоджамбаза изглежда е целогодишна. Лятото набелязват разсеяни туристи по курортите, а зимата се връщат в градовете. За това говорят статистиките на силовото ведомство, които доказват ръст на кражбите в летните селища през топлите месеци и скок на набезите в големите градове през студените.

От ведомството съобщават още, че схемите се извършват с участието на две или три лица в най-честите случаи. Така те могат да дебнат, ако се появи собственикът на возилото.

Апашите имат няколко плана за действие върху шофьорската врата - разбиват стъклото ѝ с остър предмет или камък, увреждат патрона или изрязват дупка около ключалката.

От няколко години се забелязва и използването на специална джаджа, изработена да отключи возилото бързо и значително по-безшумно. От МВР отбелязват, че е важно гражданите да знаят, че това се случва за кратък период от време - между 30 секунди и 2 минути, без да има никакви повреди по ключалката на вратата. След проникването в автомобила най-често чрез друго специално техническо средство, което се поставя в OBD буксата на автомобила за времевия интервал между 30 секунди и 1 минута, извършителите стартират двигателя на набелязания автомобил или обучават нов ключ, след което стартират двигателя и извършват противозаконното отнемане на автомобила.

Възможен е и друг бърз начин за проникване и задигане на набелязания автомобил без никакви повреди по вратите - той е безшумен и трудно може да бъде забелязан, но се използва през светлата част на деня. За да действа схемата обаче, возилото трябва да е оборудвано със система за безконтактно отключване и стартиране на двигателя - keyless-go. Освен това, участниците в престъплението трябва да са поне двама.

Шашмата действа по следния начин - крадците използват специални технически средства, наречени keyless-go машина, която се състои от два компонента. Крадецът държи една от тях в ръцете си и следва стъпка по стъпка водача на колата, за да прихване функцията й, е да прихваща сигнала от ключа на набелязаната жертва. Устройството позволява удължаването на сигнала от ключа до втория апаш, който стои непосредствено до моторното превозно средство. Другата част от джаджата се намира в ръцете на това второ лице, което дебне непосредствено до набелязания автомобил, което успява да „приеме“ сигнала от ключа, да отключи автомобила, да влезе в него, да стартира двигателя му и физически да извърши кражбата му.

Съхранението на автомобила в гараж или охраняем паркинг също допринася за по-голяма безопасност. Ако не можем да си го позволим или нямаме такъв наблизо, е хубаво да паркираме на добре осветени и открити места, близо до които се намират охранителни камери.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК