Има заподозрени за случая с нападнатото момче в автобус в София

Младен Маринов: Вероятно са били футболни фенове

24.02.2020 | 18:00 Редактор: Ивет Арабова

Все още няма задържани за тежкия случай със съблеченото момче в градския транспорт в София. Най-вероятно това са футболни фенове, съобщи вътрешният министър Младен Маринов. Момчето, което е носело тениска с емблема на ЦСКА, беше нападнато и съблечено от трима младежи в петък. 

Суичерът на ЦСКА, станал повод 14-годишно момче да бъде нападнато от четирима младежи, може да се окаже ключов за намиране на извършителите. Разследващите вече имат заподозрени за конфликта, при който едно дете се оказа съблечено до кръста в час пик в градския транспорт пред очите на десетки пътници. 

"Най-вероятно става въпрос за фенове, които при такива ситуации, за да докажат своята "лоялност“ към клуба, предприемат такива хулигански действия. Това не се случва и за първи път, но това е изключително просташка проява", заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Проявата предизвика гнева и възмущението на обществото. 

"Това означава, че чувствителността към насилието се е изострила. Факт е, че преди няколко години това щеше да останен незабелязано или да остане като някаква бележка под всички новини", обясни психологът Иван Игов.

Според свидетели на инцидента обаче освен пътниците, безучастен към ситуацията е останал и шофьорът на автобуса, който днес дава писмени обяснения за случилото се пред разследващите органи.  

"От камерите се вижда ясно, че всъщност от началото на ситуацията, т.е от качването на въпросните четирима младежи до тяхното слизане са изминали от порядъка на 60-70 секунди. Момчето не е помолило или потърсило помощта му", каза директорът на "Столичен автотранспорт“ – гараж "Дружба“ Стилиян Манолов.

Ден след шока от преживяното, 14-годишното момче, което тренира самбо в отбора на ЦСКА, печели сребро от държавно първенство. Вътрешната проверка на столичния кмет Йорданка Фандъкова не е показала нарушения в поведението на водача по време на ситуацията. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК