Прокуратурата ще търси фалшификатора на картините от изложбата в "Структура"

Ще разпитват собственика на колекцията и продавачите

24.06.2019 | 16:24 Автор: Анисия Иванова
Прокуратурата ще търси фалшификатора на картините от изложбата в  "Структура"

Върховната касационна прокуратура е възложила на Главна дирекция "Национална полиция“ – МВР да направи проверка по сигнал за измама с фалшифицирани произведения на изкуството.

Сигналът е подаден от Николай Неделчев, който е закупил рисунки, за които е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник. След като са били изложени в галерия "Структура" в София, е установено, че картините са фалшификати.

За установяване на самоличността на фалшификатора и за разкриване на извършените престъпления прокуратурата е възложила да бъдат снети обяснения от жалбоподателя, от лицата, с които е контактувал, включително и от които е закупил произведенията.

Колекционерът Неделчев ще бъде поканен да предаде на ГДНП произведенията на живописта, за които е сигнализирал. Възложено е и изготвяне на експертна справка от Министерството на културата, която да отговори на въпроса дали представените за изследване произведения на изкуството представляват оригинали или са фалшификати.

Определен е едномесечен срок за извършване на проверката.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК