Арт скандал: Разкриха 10 фалшификата в колекцията на Николай Неделчев

Не е ясно как плагиатстваните картини на известни световни автори са се оказали там

17.06.2019 | 22:46 Редактор: Зорница Костадинова
Арт скандал: Разкриха 10 фалшификата в колекцията на Николай Неделчев

Скандал с плагиатствани картини на известни световни автори, обявени като неизвестни произведения на български творци, разтърси арт средите у нас.

Изложбата с произведения от колекцията на Николай Неделчев в столичната галерия "Структура" се оказа пълна с картини, които не принадлежат на авторите, на които са обявени.

На една от тях, например, с подпис на Сирак Скитник се оказа прекопирана корица на съвременно издание "Кама Сутра", нарисувана от съвременна художничка, родена през 1982 година. Авторката реагира и в социалните мрежи.

Портрет на холивудската звезда Глен Клоуз беше обявен за рисунка с туш на Мирчо Качулев. Произведението на Ернист Кирхен се оказа дело на Гео Милев.

Общо 10 са разкритите фалшификати. Все още не е ясно как произведенията са се оказали в колекцията на Николай Неделчев, но от галерията излязоха с официално съобщение, в което се твърди, че те самите са станали жертви на измама от страна на недобросъвестни продавачи и че става дума за умишлени действия, за които ще сезират прокуратурата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК