МВР: Спрямо Зайков не е упражнявано насилие, прострелян е с оръжие 12 калибър

Раната е в областта на торса, няма данни да е имал съучастници

30.05.2019 | 07:17 Редактор: Юлия Христова
МВР: Спрямо Зайков не е упражнявано насилие, прострелян е с оръжие 12 калибър

Спрямо Стоян Зайков не е употребявано насилие, категоричен бе директорът на ОД на МВР-София Николай Спасов. До установяване на местонахождението му снощи се е стигнало след множеството издирвателни дейности, а не след подаден сигнал от страна на гражданин.

От направените анализи е  установено неговото движение в няколко населени места през последните около 20 дни – Горна Василица, Свети Спас и Долна баня.

По думите на Спасов, Зайков се е прострелял в торса, а около 30 минути е продължил акцията на служителите на реда.

"Съмнения ще има, докато не завършат следствените действия, които ще докажат по безспорен начин, че служители на МВР не са ползвали оръжие спрямо издирвания", подчерта Спасов.

Той допълни, че прострелната рана в тялото на предполагаемия двоен убиец оъ Костенец е причинена от  оръжие 12 калибър - най-вероятно самоделка, с каквото полицията не разполага.

"Свършена е половината работа, ще се търсят още оръжия и други доказателства. Нямаме данни за негови помощници, но ще продължим работа в тази насока. Изминавал е около 20 км на ден", допълни директорът на ОД на МВР-София.

Зайков е бил открит снощи в района на Долна баня, когато полицаите го обградили и опитали да го задържат, той открил огън срещу тях. Те отговорили с предупредителна стрелба. Тогава чули изстрел, с който Зайков най-вероятно се е самоубил. При престрелката униформени не са пострадали.

Участвалите в заградителните мероприятия са уверили министър Младен Младенов, че изстрелите, произведени от тях, не са били по посока към Зайков, нито с цел да го наранят. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК