В Шумен се оплакват от странни обаждания, звънят им уж от енергото

Неизвестен се обадил и обяснил, че е засечена кражба на ток

23.05.2019 | 18:12 Редактор: Василия Пейчева
В Шумен се оплакват от странни обаждания, звънят им уж от енергото

Жители на Шумен са съобщили на полицейски служители, че са получили "странни обаждания" на мобилните си телефони, информират от МВР.

В единия от случаите жена получила обаждане от скрит номер. След като вдигнала, й затворили.

Друго обаждане било от номер, започващ с код "02". По време на разговора било съобщено, че се обаждат от "енергото" за засечена кражба на ток. Съобщили, че ще спрат тока на абоната, ако това не бъде преустановено.

Жената питала за кой град и за какъв адрес става дума. Казали й, че щом звънят на нея, значи кражбата е от нейния електромер. Настоявали да си продиктува данни, за да бъде оформен протокол. Тя разбрала, че става въпрос за измама и прекъснала разговора.

От ОД на МВР - Шумен припомнят на гражданите, че не трябва да предоставят информация на непознати по телефона за себе си и близките си, защото данните могат да се използват за измама, а при нужда - да позвънят на телефон 112.

От полиция съветват хората да не говорят с непознати, но ако все пак приемат подобно обаждане - да зададат няколко уточняващи въпроса и ако не получат конкретни отговори, да прекратят разговора.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК