Българка се призна за виновна в пране на пари пред съда в Ню Йорк

Детелина Събева била обвинена за участие в корупционни схеми за над 200 млн. долара

21.05.2019 | 15:07 Редактор: Василена Василева
Българка се призна за виновна в пране на пари пред съда в Ню Йорк

Българка пледира виновна пред съд в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупционна схема в Мозамбик, предаде "Ройтерс".

Детелина Събева, бивша служителка на швейцарската банка Credit Suisse, се призна за виновна по едно обвинения за пране на пари пред съдия Уилям Кунц в Бруклин.

Тя е един от тримата банкери от Credit Suisse, на които американската прокуратура повдигна през януари обвинения, че са били замесени в корупционната схема, включваща заеми за държавни компании в Мозамбик на стойност над 2 милиарда долара. Най-малко 200 милиона долара са били отклонени.

От швейцарската банка отрекоха да са знаели за незаконните си дейности. 37-годишната българка обясни, че през 2013 г. нейният шеф Андрю Пиърс ѝ доверил, че е взел подкуп от 1 милион долара във връзка с кредит от 372 милиона долара за държавна компания в Мозамбик.

Рушветът бил даден от Privinvest - базирана в Абу Даби, Обединени арабски емирства, компания, която имала договори с мозамбикски държавни компании.

Пиърс внесъл около 200 000 долара от подкупа в нейна банкова сметка. "Съгласих се да приема и държа тези пари, въпреки че знаех, че са придобити от незаконна дейност", заяви тя.

Българката бе освободена под гаранция, след като доброволно отишла в Ню Йорк, за да отговаря по повдигнатите ѝ обвинения.

Андрю Пиърс и Сурджан Сингх са другите двама обвиняеми. Двамата оспорват по съдебен път искането на САЩ да бъдат екстрадирани от Великобритания.

Във връзка със случая са повдигнати обвинения на общо седем човека, сред които е и бившият министър на финансите на Мозамбик Мануел Чан, който се бори да не бъде екстрадиран от Република Южна Африка.

Според прокурори между 2013 и 2016 г. мозамбикски държавни компании са взели кредити за над 2 милиарда долара, гарантирани от правителството и уредени от Credit Suisse и още една инвестиционна банка, която не бе назована.

Според американската прокуратура най-малко 200 милиона долара са били отклонени от подсъдимите и от други мозамбикски държавни служители.

През 2016 г. южноафриканската държава - една от най-задлъжнелите страни в света - призна, че е гарантирала заеми. Това накара чуждестранни донори да прекратят подкрепата си за Мозамбик. В резултат националната валута се срина и страната изпадна в неплатежоспособност, като спря да обслужва държавния си дълг.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК