fallback

Потомците на Райна Княгиня искат промяна на името на квартал "Орландовци"

Настояват да му бъде върнато името, което местните жители са избрали

22.01.2018 | 09:20 Автор: Ивайло Николов

Квартал "Орландовци" да се казва "Райна Княгиня"-за това се обявяват потомците на голямата българка. Те организират петиция и търсят подкрепа от известни българи за тази своя инициатива.

Инженер Здравчо Здравчев, потомък на Райна Княгиня, разказа в студиото на Bulgaria ON AIR, че тя е дошла в София, заедно със съпруга си, който е бил народен представител.

Семейството им получава парцел в района на днешната улица "Опълченска", където са давани на много борци за свобода. Именно това е причината днес улицата да носи това име. Райна Княгина е била дипломиран акушер, като е помагала на бедни и богати. Именно заради това, след смъртта ѝ жените, на които е помогнала се обявяват за това, населеното място да носи нейното име.

"И така през 1935 г. през общинския съвет тогавашното село, по-късно квартал, получава името Райна Княгиня", обясни инженер Здрав Здравчев, правнук на голямата българка, в ефира на "България сутрин".

Той допълни още, че смяната на името на населеното място става, защото тогавашните управници не са харесали факта, че има друга "княгиня", която не е такава по кръв, а това име и е дадено от народа. Здравчев каза още, че Орландо е италиански каменоделец, който се е заселил в района.

Диляна Здравчева и  Яна Янкова, които също са потомци на Райна Княгиня и са част от инициативния комитет за връщане на името казаха, че се надяват и сега хората да ги подкрепят в тази кауза.

Вижте видеото с целия разговор!

fallback
Още от Любопитно
fallback