fallback

Отбелязваме Международния ден на щастието

България се нарежда на 97-о място от 156 страни

20.03.2019 | 22:10 Автор: Василена Василева

Отбелязваме международния ден на щастието. България се нарежда на 97-о място от 156 страни. В общата класация на ООН страната ни е по-назад от повечето европейски и балкански държави по по този показател.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота, добро здраве, щедрост, социално подпомагане, свобода на жизнения избор, възприятие на корупцията. Това са само част от критериите които определят щастието. 

България се нарежда във втората половина на класацията. Най-щастливи са хората във Финландия. Следвана от другите северни държави - Норвегия и Дания. 

В топ 10 са още Исландия, Холандия, Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Канада и Австрия. 

В общата класация България е по-назад от повечето европейски и балкански страни по щастие. Румъния и Кипър са на 48-о и 49-о място, а Сърбия и Молдова - на 70-о и 71-о място.

България е втора, след Молдова и преди Румъния, с най-силно възприятие на корупцията за последните три години, а скандинавските страни, Канада, Нова Зеландия и Сингапур заемат последните места. 

В Сирия и Венецуела хората са започнали да се чувстват по-нещастни в последните десет години. 

По социално подпомагане водят скандинавските страни, България е 18-а. 

По другият критерий, продължителност на живот, първи са азиатски страни като Сингапур и Япония, а ние сме на 65-о място. 

Международният ден на щастието се отбелязва на 20 март с резолюция на Общото събрание на ООН от 2012 година и е по инициатива на кралство Бутан.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback