fallback

Токсични вещества в татуировките вредят на здравето

Могат да предизвикат сериозни увреждания, сочат независими проучвания

03.02.2019 | 10:47 Автор: Тодор Петров

Токсични вещества в татуировките вредят не само на кожата, но и на нашето здраве. Това показват няколко независими проучвания, проведени в САЩ, Германия и Франция. Въпреки предупрежденията на лекари, много хора все още нямат реална представа за рисковете, които крият рисунките.

Мастилата, използвани за татуировките, съдържат опасни разтворители и токсични елементи като метали, никел, хром, манган, кобалт, олово, кадмий, арсен, живак и други, както и полициклични ароматни въглеводороди. 

Те могат бързо да навлязат в кръвта и да достигнат до лимфните възли в областта на татуировките, но и не само, информира Tialoto.bg.

Натрупали се веднъж в лимфните възли, токсичните вещества остават там и могат да предизвикат сериозни увреждания. Това доказват резултатите от проучване на Synchrotron, публикувано в списание Scientific Reports. От друга страна химици от лабораторията на Националния център за токсикологични проучвания в САЩ също установяват, че мастилата за татуировки съдържат канцерогенни вещества.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback