В Калофер отбелязват първия ден от новата година с правене на сурвачки

Най-отгоре задължително слагат панделка, символизираща националното знаме

01.01.2019 | 16:05 Редактор: Ралица Братанова
В Калофер отбелязват първия ден от новата година с правене на сурвачки

Изработването на сурвачки за първия ден от новата година е стара българска традиция. В Калофер сурвакарите тръгват по къщите още от 31 декември. В района на подбалканското градче и до ден днешен се отбелязват и друг древен ритуал - така наречения "парен петел"

Едни от най-красивите и уникални изделия и до ден днешен се правят в Калофер. Там хората изработват сурвачки от естествена вълна, сушени плодове и пуканки. Най-отгоре задължително слагат панделка, символизираща националното знаме. Традицията за направата на сурвачките се предава от поколение на поколение. 

В миналото сурвачките са били само с пискюли в бяло, зелено и червено и са били изработвани от мъжете. На 1 януари те са ги закрепяли за своите навуща и така са играели хоро. 

Освен Сурва, в първия ден на годината десетки момичета и млади жени от Калофер ще пресъздадат и древния обичай "парен петел”. При него се приготвя украсено с босилек и здравец менче с "мълчана” вода, в което всяка девойка оставя пръстена си.

Рано на Васильовден жените избират най-духовитият и разговорлив мъж, който вади пръстените и нарича за женитба, здраве, берекет, успех и късмет. Веднага след това се "попарва“ петел. Празничното хоро се повежда заедно с жертвеното животно, което се изпича и се раздава на присъстващите.