С наближаването на коледните и новогодишните празници тече трескава подготовка. Когато сме готови с всички приготовления остава да помислим как точно да подредим масата. Това е от значение не само за празничното настроение, но и за спазване на традициите.
Покривка
Когато оформяме масата за посрещане на празника, независимо дали е Бъдни вечер, Коледа или Нова година, е особено важно да започнем с покривката. Тя трябва задължително да е безупречно изпрана и изгладена.
Помислете с какви съдове разполагате. Ако са светли, можете да подберете тъмна покривка и обратно. Контрастът е препоръчителен. Избягвайте твърде тъмните цветове и шарените десени, както и черното, тъй като не са особено подходящи за тези светли празници, изпълнени с настроение.
Покривката трябва да е достатъчно голяма, за да покрие цялата маса и да стигне до коленете на седящите около нея. Ако се притеснявате от петна и попадане на храна върху покривката, добавете подобаващи подложки за чинии.
Съдове и прибори за хранене
Ако държите на етикета за подредба на трапезата, може да я направите да изглежда още по-изискана, като подредите посудата и приборите правилно. Започнете от подложните чинии. Върху тях подредете съдовете за основното и купата за супа.
Отдясно се поставят лъжицата и ножа, като ножът е с острието навътре. Вилицата се поставя отляво на чинията. Ако сте предвидили лъжица за десерт, поставете я откъм горната страна на чинията.
Ако ще сервирате множество ястия и искате да спазите етикета за всички необходими прибори, подредбата е следната: вляво от чинията се поставя малка вилица за студено или топло предястие и голяма вилица за основното ястие. Вдясно са - отвън навътре - малък нож за предястието, лъжица за супа и голям нож за основното ястие. Над чинията се поставя малка лъжичка или виличка за десерт, като дръжката на виличката е насочена наляво, а на лъжичката - надясно.
Чашите за вино се поставят откъм дясната страна на чинията, а тези за вода обикновено от лявата.
Четете още на Az-jenata.bg