Колко би струвало на едно българско семейство да празнува Хелоуин?

250 лева общо, като най-скъпи са костюмите за мъжете, а за децата са най-евтини

27.10.2018 | 10:14 Редактор: Ралица Братанова
Колко би струвало на едно българско семейство да празнува Хелоуин?

Двеста и петдесет лева ще ни струва семеен маскарад с "пакост или лакомство“ за католическия празник Вси светии, известен още като Хелоуин.

Най-скъпо ще ни излезе да се нагласи с костюм под наем главата на семейството, докато за най-малките разходите са най-малки, пише "Монитор“ дни преди последния ден на октомври.

Редовна практика при празнуващите на 31 е вместо сами да шият дрехи, да наемат костюми от онлайн сайтове или магазини. Сумата е за двама родители с две деца, ако решат да посетят специално организирано парти, облечени с костюми за повода. Разбира се, бюджетът може да се намали, ако само един от наставниците присъства с малките.

За бащата костюмите под наем започват от 60 лева и могат да стигнат до над 70, докато за мама максимумът да е "страшна“ на празника е 55 лева. За децата костюмите за кратко ползване са с начална цена от 20 лева, но за тези пари ще вземем само наметало и рокля на Червената шапчица. За момчетата две десетачки стигат за магическа пръчка и наметало за магьосник или пелерина и меч на пират. Костюмът за едно дете обаче трудно би излязъл под 40 лв.

Ако искате да облечете дъщеря си като малка вещица, то това би струвало 30 лв. в един сайт, а в друг - 45 лв., като в цената доставката не е включена. Костюм на принцеса пък, който включва рокля, перука и коронка, може да стигне и 66 лв. във физически магазин. Най-скъпо – близо 50 лв. без доставката, излиза мечтата на едно момче да е мускетар.

При наемане родителите трябва да предвидят и възможността детето да нацапа костюма. Повечето сайтове изрично посочват, че почистването е задължение на фирмата и влиза в наемната цена, но в случай на необратима повреда като скъсване или изгаряне трябва да заплати тройно цената на наема.

Снимка:Gratisography