Как да се подготвим, ако детето ни се разболее по празниците?

Най-застрашени са кърмачетата и малките деца

31.12.2017 | 16:46 Редактор: Жанета Нейкова
Как да се подготвим, ако детето ни се разболее по празниците?
Как да се подготвим, ако детето ни се разболее по празниците?

Празничните дни са дългоочакван момент в годината, когато се събира цялото семейство. Малките деца обикновено са в центъра на вниманието. Този близък контакт обаче би могъл да доведе до разпространение на нежелани инфекции и да "помрачи" празничното настроение. Най-застрашени са кърмачетата и малките деца, които поради все още неукрепналата имунна система са по-податливи към разболяване.

Вирусните инфекции при възрастните, а и при по-големите деца, могат да протекат леко, само с хрема и леко неразположение например. Те обаче сравнително лесно, по въздушно-капков път, предават вирусните причинители на по-малките деца и кърмачета.

Как да сме подготвени?

През зимата най-често "върлуват" респираторните вирусни инфекции. Те протичат по различен начин в зависимост от вида на инфекциозния причинител, възрастта на детето и зрелостта на имунната система. Има обаче някои общи мерки, които могат да се вземат при първите прояви на заболяването, докато консултирате детето с педиатър.

Хрема. Повечето вирусни респираторни заболявания започват с обилна, водниста хрема и запушен нос. Препоръките за поведение в тези случаи включват промивки на носа с физиологичен или хипертоничен разтвор и аспирации с помощта на аспиратор за нос. Това важи с особена сила преди хранене на детето и преди заспиване, тъй като хремата би могла сериозно да наруши тези дейности.

Цялата статия прочетете в Puls.bg 

Снимка: Pixabay