Популацията на пандите нараства, но все още има опасност за тях

Често учените прибягват до ин витро, за да увеличат раждаемостта при бамбуковите мечки

22.09.2016 | 15:48 Редактор: Мария Аладжова
Популацията на пандите нараства, но все още има опасност за тях
Популацията на пандите нараства, но все още има опасност за тях

Голямата падна Ailuropoda melanoleuca, или бамбуковата мечка, вече не фигурира в списъка със застрашените видове. От международния съюз за защита на природата и природните ресурси (International Union for Conservation of Nature, IUCN) обявиха, че националният символ на Китай – голямата падна, вече не се причислява към „уязвимите“ видове, съобщава ТАСС.

Данните на Световния фонд за дивата природа сочат, че за последните десет години популацията на пандите е нараснала със 17%. Регистрираният брой на пандите в дивата природа през 2014 година е 1864. Ако прибавим към тях и бамбуковите мечки, които Китай отдава на зоологически градини в други държави, тогава общият брой на тези екзотични животни достига 2060.

Според анализатори ръстът в популацията на пандите се дължи на политиката на Китай за съхранение и възстановяване на горите. От международния съюз за защита на природата обаче предупреждават, че глобалните изменения в климата могат да унищожат над 35% от бамбуковите гори през следващите 80 години. Това неизбежно ще доведе до унищожаването на черно-белите мечета, тъй като бамбукът е основната им храна.

Панда под наем

Китай дава назаем пандите на други държави за срок от 10 години. Тази практика се появява през 1984 година. А през следващите почти три десетилетия социалистическото ръководство на страна използва „панда дипломацията“, за да подобрява отношенията си с други държави. Мечетата често са били подарявани в знак на добра воля.

Ценен подарък

От 1957 до 1983 Китай подарява 23 панди на 9 страни. СССР получава живия подарък през 1957 година по случай 40-та годишнина от Октомврийската революция. Пандата, подарена на Русия, е мъжка и се казва Пин-Пин, а две години по-късно към нея се присъединява и женско мече на име Ан-Ан.

Малки и големи

Пандата майка е хиляда пъти по-тежка от новороденото си. Порасналата мечка обикновено тежи около 100 кг., докато малките мечета са не повече от 90-130 грама.

Важен е моментът

Овулацията при женските панди протича веднъж годишно, през пролетта. Отвореният период за зачатие е 36 часа. На воля пандите не се размножават активно, поради това учените често използват ин витро оплождане.