fallback

Българинът Теодор Ушев и мястото му в световното кино

Трябва да следиш тенденцията, но и да си различен, заяви в България сутрин аниматорът

29.08.2016 | 10:17

"Животът на художника, аниматора не е много лесен... Не е много лесно да се дават съвети, но при мен всичко се случи с много труд и ако не работиш денонощно, няма как да ти се получи", разказа в България сутрин кинорежисьорът Теодор Ушев.

По думите му в тази професия трябва да си различен и да имаш социални умения, защото всичко, което се прави, се прави за хората и то трябва да произлиза оттам.

"Ние сме като огледала - заставаш и отразяваш живота такъв, какъвто е навън, защото ако скъсаш тази връзка, нищо няма да се получи", категоричен бе гостът.

Ушев посочи, че в началото му е било интересно да се занимава с изработката на плакати.

"В моята кариера нещата се случват стъпаловидно, няма никакви посоки, няма късмет", настоя кинорежисьорът.

За проекта "Глория Виктори" той сподели, че е последният му успешен проект и е спечелил доста награди и известност.

"Толкова много филми съм направил, че понякога ми е трудно да ги различа. Постоянно има нови филми и новите идеи се развиват", допълни Ушев.

Кинорежисьорът преподава навсякъде по света. Провежда лекции и майсторски класове. Настоя пред Bulgaria ON AIR, че никъде по света студентите не са богати.

"Виждал съм много бедни хора, който едва свързват двата края. Половината ми от класа работят като сервитьори и чистачи. Това, което се случва у нас, не се случва само тук. За съжаление хората, които живеят от изкуство в цял свят, не са много, но има такива. Именно те трябва да показват пътя на младите", настоя Ушев. 

Според него не е толкова трудно да се живее от изкуство и да работиш това, което искаш.

"Важно е човек да си следва мечтата, но да я следва умно и да не се вманиачава, защото това е най-лошото нещо", категоричен бе гостът. 

По думите му, когато творец се вманиачи, загубва връзката със живия живот, тогава той е свършен.

Теодор Ушев разказа, когато останал да живее в Канада, е бил по-богат от всякога, но се е чувствал нещастен и е решил, че това не е за него. 

"Моят флирт с дизайна продължи 3 години", поясни гостът. - Вече 13 години работя в канадската филмова академия. Да попаднеш там не е много лесна работа, защото това е меката на авторската анимация. Засега успявам", заяви кинорежисьорът.

По думите му в България не може да съществува изкуство или кино на пазарен принцип, защото пазарът е много малък. 

"Държавата трябва 100% да се грижи за съществуването на киното. Когато някой български режисьор спечели някоя награда - това пропаганда за България", смята Ушев.

Според него има място под слънцето, както за новите технологии, така и за рисуваната анимация.

"Трябва да следиш тенденциите и да бъдеш различен от това, което масово се прави", заключи Теодор Ушев. 

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от Любопитно
fallback