Стряскащо: До 2030 г. в 56 държави старите хора ще са повече от децата

Очаква се до 2075 г. проблемът да стане глобален и необратим

11.08.2016 | 17:53 Редактор: Тодор Петров
Стряскащо: До 2030 г. в 56 държави старите хора ще са повече от децата

Все повече държави поемат по път, който изглежда необратим, стигайки до момент, в който старите хора ще са повече от децата. Този момент е регистриран за първи път през 1995 г. в една страна - Италия. 

Очаква се до 2030 г. тези държави да станат 56, като сред тях ще бъдат най-различни икономики, като Нова Зеландия и Грузия. До тези изводи стига Джоузеф Чейми, който прекарва четвърт век в проучване на моделите на населението в рамките на ООН в Ню Йорк, а днес е независим изследовател, предава Bloomberg.

Бившият ръководител на отдела за демографски проучвания към ООН сравнява очаквания брой на децата на възраст под 15 години и този на възрастните хора над 65 години. Проучването разкрива, че не само индустриализираните държави като Германия и Япония застаряват. До повратната точка ще стигнат и Куба и Южна Корея през 2020 г. Те ще бъдат последвани пет години по-късно от Тайланд и САЩ.

Очаква се до 2075 г. населението в глобален план да се окаже в такава демогафска ситуация, в която възрастните са повече от децата.

Въпреки че нарастването на продължителността на живота е положително явление, проблемите възникват, когато намаляващата работна сила вече не успява да покрива разходите за пенсионерите.

Вижте още по темата в Investor.bg