Изкуствените подсладители могат да засилят апетита, защото мозъка да мисли, че приетата храна не съответства на необходимата енергия, съобщава Би Би Си.
Учени от университета в Сидни са направили опити с плодови мушици и мишки, като са им дали храни с естествени захари или с нискокалорични изкуствени подсладители. Целта им е била да изследват мозъчните сигнали, свързани с апетита и удоволствието при ограничена храна.
Резултатите показват, че когато усещането за сладко и получената енергия се разминават продължително - почти една седмица, мозъкът започва да компенсира и изпраща сигнали, за да увеличи приеманите калории. Затова, ако имат възможност, насекомите и животните ядат повече.
Британски диетолози обаче твърдят, че не е задължително същото да е вярно и за хората. Те настояват, че нискокалоричните подсладители помагат за поддържане на желаното тегло и са по-полезни за зъбите от захарта.