"Вечеря, която завършва без сирене е като красива жена само с едно око." - Жан Саварин (френски юрист, политик и гастроном 1755-1826)
Обичате ли да хапвате сирене, а кое е любимото ви? Всички знаем за здравословните ползи на сиренето и за това, че е богато на калций, витамин А, D, В12, В2 и други. Днес от рубриката на Az-jenata.bg "Знаете ли, че...?" споделяме някои любопитни факти за този деликатес.
Не съществува точна информация относно произхода на сиренето. Някои археологически проучвания показват, че първото сирене най-вероятно датира от 6000 г. пр. н. е. Също така се смята, че по време на тази епоха в Месопотамия се е правело сирене от козе мляко.
Знаете ли, че днес се предлагат над 2000 разновидности на сирена, като моцарелата е едно от най-консумираните.
При сервирането на сирена има определени правила. Така например, когато искате да впечатлите вашите гости на едно плато се препоръчва да има поне три вида сирене, като: едно меко, като камембер или бри, едно твърдо сирене, като чедър, и едно синьо сирене. Също така на подноса със сирената трябва да има нещо хрупкаво, ядки, сушени плодове и разбира се нож за сирена.
Гърците са най-големите консуматори на сирене в света. Средно човек консумира около 27,3 кг сирене на година, ¾ от което е бяло сирене.
Знаете ли, че първата фабрика за сирене е създадена в Швейцария през 1815 година?
В САЩ месец юни е специален месец, защото е посветен на сиренето.
Сиренето може да се произведе от различни видове млека, като краве, биволско, козе, конско и дори от камилско мляко.